🇦🇹 FREC: Haverkort nyerte a szezon legkaotikusabb futamát, Beganovic újabb lépéssel közelebb a bajnoki címhez

Változatos eredményeket hozott a FREC ausztriai fordulója, Dino Beganovic azonban így is növelni tudta összetett előnyét.

Ausztriában folytatódott a hétvégén a Formula Regional European Championship by Alpine 2022-es szezonja. Szokásomhoz hűen összefoglalómat ezúttal is a mezőnyben történt változásokkal kezdem:

  • Nem tudott elindulni Ausztriában Axel Gnos. A svájci pilóta még a belga hétvége szabadedzésén sérült meg, akkor vissza is kellett lépnie a futamoktól, Ausztriába pedig el sem tudott utazni a G4 Racinggel. Helyén a francia Gillian Henrion indult, aki 2020-ban már futott egy teljes szezont a szériában, akkor az összetett 10. helyén végzett.
  • Ugyancsak a G4 Racing indított egy újoncot, a W Series-ben idén debütáló cseh hölgy, Tereza Bábíčková személyében.
  • Két hétvége után újra három autót indított a KIC Motorsport. A 28-as rajtszámú géppel a szezon első öt fordulójában Francesco Braschi indult, aki ezután csapatot váltott, helyettese pedig mostanra lett meg, az Euroformula Open sorozatban idén futamot is nyerő dán Sebastian Øgaard személyében.
  • 2020-as összetett 5. helyét követően visszatért a szériában Pierre-Louis Chovet. A francia pilóta az RPM istállónál veszi át Pietro Delli Guanti helyét a szezon végéig, aki távozásának okát nem közölte az ír istálló.

Sebastian Øgaard az év elején futamot is nyert az Euroformula Openben [kép forrása: Sebastian Øgaard hivatalos Twitter oldala]

Az első időmérő edzésen Paul Aron szerezte meg a pole-pozíciót 1:26.737-es idővel. A Mercedes junior pilótája mellől Eduardo Barrichello kezdhette a nyitóversenyt, aztán meglepetésre a visszatérő Chovet következett, majd Tangavelou, Beganovic, Mini, Capietto, David, Montoya, Dufek, Bortoleto, Tramnitz, Fornaroli és Haverkort következtek. Révész Levente a 25. helyről rajtolhatott, míg a francia Sami Meguetounifot egy Belgiumból áthozott büntetés miatt a legutolsó helyre sorolták mindkét futamon.

Az első futam rajtrácsa

A szombati nyitóverseny az egész szezon eddigi egyik legkaotikusabb versenyét hozta változó körülmények között, aki nem látta, mindenképpen érdemes visszanézni. A rajt előtti percekben özönvízszerű eső árasztotta el a pályát, a futam emiatt a biztonsági autó mögött rajtolt el, de miután számos versenyző – köztük a 2. helyen haladó Barrichello és az újonc Bábíčková – így is kicsúszott, néhány perc után belengették a piros zászlót.

Hosszú megszakítás következett, és mire a biztonsági autó kiállt a mezőny elől, már egy száraz ív is kezdett megmutatkozni. Bortoleto és David azonnal a boxba rongyoltak száraz gumikért, majd a 3. körben az élen haladó Aron is követte ezt a példát, így Barrichello vette át a vezetést. Eközben a 14. helyről startoló Haverkort is megkezdte a felzárkózást, Aron kerékcseréjekor már a 6. helyen haladt, miközben Chovet átvette a vezetést Barrichellótól.

Haverkort hamar maga mögé utasította Minit és Tangavelout is, majd utolérte a Barrichello–Beganovic duót, és gyakorlatilag három kanyaron belül megelőzte mindkettejüket, így már a 2. helyen haladt. Aron, David és Bortoleto eközben leragadtak a mezőny végén, a slick nem bizonyult jó választásnak. A pole-pozícióból rajtoló észt versenye a 11. körben katasztrofális véget ért, ekkor egy előzési manőver közben saját csapattársával, Sebastián Montoyával ütközött, kicsúszott a sóderágyba, a biztonsági autó pedig jöhetett is vissza.

Aron a pole-pozícióból rajtolva hozott egy elkapkodott stratégiai döntést, majd végül a saját csapattársával ütközött [fotó: Formula Regional European Championship by Alpine]

Mialatt a mezőny a fehér Alpine mögött körözött, a pálya tovább száradt, úgy tűnt tehát, hogy a slickekre váltók mégiscsak előnyben lehetnek az utolsó körökre. A zöld zászló után egy kétkörös sprint maradt a végéig, de még ez is tartogatott izgalmakat…

Haverkort szinte azonnal átvette a vezetést, illetve a holland csapattársa, Dufek is megelőzte Barrichellót, a Van Amersfoort Racing így 1-4-ben haladt. Ezzel azonban még nem volt vége, a szezonbéli magasan legjobb hétvégéjét futó Dufek (eddig egy 5. hely volt a legjobbja a Hungaroringen) ugyanis megelőzte Beganovicot, majd a legutolsó körben, a legutolsó kanyarból kigyorsítva még Chovet mellett is elment, a VAR így kettős győzelmet aratott! Melléjük Chovet állhatott a dobogóra, ami még mindig egy szép eredmény a visszatérő futamán.

Beganovicnak a 4. helyével sem volt oka panaszra, hiszen közvetlen üldözői mind mögötte végeztek. Barrichello futamában talán több volt, de így is hozott egy szép 5. helyet, ami zsinórban a harmadik erős eredménye azok után, hogy a szezon első hat hétvégéjén pontot sem szerzett. Idén harmadszor szerzett pontot és beállította eddigi legjobb eredményét a paraguayi Joshua Dürksen, aki 6. lett, de ugyanez elmondható Laurens van Hoepenről is, aki Mini mögött a 8. helyen futott be.

A slickekre váltók közül az utolsó körökben Montoya volt a legjobb, aki a 21. helyről a pontszerző 10.-re küzdötte fel magát két kör alatt, de egy szabálytalanság miatt utólag kapott egy 25 másodperces büntetést, így visszaesett a mezőny végére. David végül 14.-, Bortoleto 16. lett, míg Révész Levente a 21. helyen ért célba.

Az első futam végeredménye

Itt nézhető vissza az első futam

Vasárnap Hadrien David kvalifikált a pole-ba 1:26.076-tal, majd Beganovic, Tangavelou, Dufek, Bortoleto, Chovet, Mini, van ‘t Hoff, Dürksen és Tramnitz következtek. Aron ezúttal csak 12.-, Haverkort mindössze a 21. lett, míg Révész újra a 25. helyről kezdhetett.

A második futam rajtrácsa

Vasárnap már teljesen száraz pálya fogadta a mezőnyt. David megtartotta a vezetést a rajtot követően, de nem volt esélye meglógni, a 7-es kanyarban ugyanis Roman Bilinski és Esteban Masson összeütköztek és jöhetett a biztonsági autó. A francia az újraindítást követően már sokkal simábban vezetett, Beganovicnak pedig inkább a tükröt kellett figyelnie, az ezúttal is remekül autózó Dufek ugyanis elkezdte támadni. A versenyzés ezúttal sem tartott sokáig, összeakadt ugyanis két MP Motorsport-os csapattárs, Mari Boya és Dilano van ‘t Hoff. Emiatt újra beküldték a Safety Car-t.

A futam következő etapjában David meg tudta tartani a vezetést, de előnyt nem sikerült kiépítenie, mögötte összegyűlt a Beganovic–Dufek–Mini üldözőboly. Noha voltak próbálkozások, de előzés nem történt, Lorenzo Fluxá kicsúszása az utolsó előtti körben pedig véget is vetett az érdemi eseményeknek. David a biztonsági autó mögött befutva győzött, mellé Beganovic és Dufek állhattak a dobogóra, majd Mini, Bortoleto, Dürksen, Chovet, Barrichello, Tramnitz és Fornaroli következtek.

Haverkort ezúttal csak 14. lett, de nem tudott pontot szerezni Aron sem, aki a 16. helyen futott be. Révész Levente 18. lett.

A második futam végeredménye

Itt nézhető vissza a második futam

Kettő hétvégével a szezon vége előtt Beganovic 53 ponttal vezet Mini előtt, míg a 3-4. helyen további 21, ill. 25 pont lemaradással következik Aron és David. Haverkort kényelmesen ötödik, Bortoleto pedig ugyancsak a senki földjén hatodik. A csapatok versenyében a Prema Racing 116 ponttal vezet a R-ace GP előtt (434-318), az ART Grand Prix-nek 267, a Van Amersfoort Racingnek 207 pontja van.

A szezon október 15-16-án, Barcelonában folytatódik.

Címlapkép forrása: formularegionaleubyalpine.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.