Talonban tartja Sargeantet a Williams, amíg nem tisztázódik a pilótapiac helyzete

Miközben a 2023-as pilótapiac utolsó kirakósdarabjai kezdenek a helyükre kerülni, úgy tűnik, hogy a Williams megpróbálja kvalifikálni Logan Sargeantet a szuperlicenszre.

Noha Nicholas Latifi távozását még nem jelentették be, egyre valószínűbbnek tűnik, hogy a kanadai pilótával nem hosszabbít az új vezetői réteg. Helyére két nyilvánvaló jelölt van: a csapat tartalékversenyzője, a Monzában pontszerzéssel debütáló Nyck de Vries, valamint a jelenleg a Formula–2-ben vitézkedő akadémista, Logan Sargeant.

Utóbbinak még nincs szuperlicensze, azonban a folyamatban lévő Colton Herta-ügy valószínűsíthető elbukása esetén a Williams számára nem kis marketingértéket jelentene, ha be tudnának juttatni egy amerikai pilótát a Forma–1-be. Az ügy egyébként szorosabb összefüggésben van a Williamsszel, mint az elsőre gondolnánk, ugyanis de Vries hiába tűnik erősebb jelöltnek, a monzai formáját látva ugyanis az AlphaTauri állítólag már le is csapott rá 2023-ra (későbbi előrelépési lehetőséggel a Red Bullhoz), így a Williamsnek házon belül Sargeant marad az egyetlen reális opció.

Az amerikai pilóta hazája nagydíján vezethet majd először élesben Forma–1-es autót. Neki jelenleg 27 licenszpontja van, tehát a top 5-ben kellene végezzen idén az F2-ben. Ez gyanúsan meg lehet neki, de nem szabad kiengednie, ugyanis matematikailag a jelenleg 11. helyen álló Dennis Hauger is megelőzheti még.

„Jó a választék most a fiatal versenyzők közül, hisz vannak köztük tapasztaltabbak is. Az egyes pilóták esetében teljesen más filozófiákról, más stratégiákról van szó, és a csapatunk jelenlegi helyzetében mi is különböző stratégiákon gondolkodhatunk. Nem a világbajnoki címért harcolunk, ami két tapasztalt pilótát kíván, szóval kísérletezhetünk egy kicsit és könnyebben vonhatunk be fiatal versenyzőket. Majd meglátjuk, mi lesz a legjobb” – nyilatkozta Jost Capito csapatfőnök Monzában a Motorsport.com-nak.

Amikor konkrétan Sargeantről kérdezték, Capito elmondta, hogy függetlenül attól, hogy az amerikai pilóta megszerzi-e a licenszpontokat vagy sem, késznek érzi őt a Forma–1-re, azt pedig határozottan visszautasította, hogy az amerikai piac és a marketinglehetőségek miatt szerződtetnék.

Amennyiben a Williams más megoldást keres, természetesen számolhatunk azzal a verzióval, hogy aki más csapatoknál nem talál magának helyet, annak végső megoldásként jó lesz Grove. Elsősorban Daniel Ricciardóra és Mick Schumacherre kell itt gondolni, de a hírek szerint előkelő helyen szerepel a Williams listáján Antonio Giovinazzi és Jack Doohan is. Ne feledkezzünk meg továbbá arról, hogy a Mercedes Formula–E-ből való kivonulásával nem csak de Vries, hanem Stoffel Vandoorne is állást keres, egy váratlan fordulattal akár még ő is kiköthet Alexander Albon mellett.

Címlapkép forrása: williamsf1.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.