🇪🇸 F3 TESZT: Újonc pilóta volt a leggyorsabb Jerezben

A Trident újonca, Gabriele Bortoleto érte el a legjobb időt a háromnapos jerezi teszthéten, amellyel hivatalosan is befejeződött a 2022-es F3-as idény.

Néhány héttel a 2022-es Formula–3-as idény befejezése után Jerezben tesztelt a mezőny, a csapatok pedig számos újoncnak lehetőséget adtak. Sokan nem olyan autóban futottak, amelyben a szezont teljesítették, rengeteg fiatal jött át alsóbb kategóriákból, így már egyfajta körképet is kaphattunk, hogy jövőre milyen felállásokra számíthatunk.

Mindhárom nap délelőtt kilenctől délig, délután pedig kettőtől ötig (pénteken egytől négyig) volt lehetőségük körözni a csapatoknak, tehát a három nap során összesen tizennyolc óra állt rendelkezésre. Az egyenlő esélyek biztosítása érdekében a Pirelli kizárólag a fehér oldalfalú kemény gumikat bocsátotta az istállók rendelkezésére, amelyből nyolc-, míg esőgumikból három szettet használhatott minden autó.

A mezőny

csapatokszerdacsütörtökpéntek
Prema RacingPaul Aron
Zak O’Sullivan
Dino Beganovic
Paul Aron
Zak O’Sullivan
Dino Beganovic
Paul Aron
Zak O’Sullivan
Dino Beganovic
TridentLeonardo Fornaroli
Gabriele Bortoleto
Oliver Goethe
Leonardo Fornaroli
Gabriele Bortoleto
Oliver Goethe
Leonardo Fornaroli
Gabriele Bortoleto
Oliver Goethe
ART Grand PrixKaylen Frederick
Grégoire Saucy
Nikola Tsolov
Kaylen Frederick
Roberto Faría
Nikola Tsolov
Brad Benavides
Roberto Faría
Nikola Tsolov
MP MotorsportFranco Colapinto
Jonny Edgar
Mari Boya
Franco Colapinto
Jonny Edgar
Mari Boya
Franco Colapinto
Jonny Edgar
Mari Boya
Hitech GPSebastián Montoya
Gabriele Mini
Reece Ushijima
Sebastián Montoya
Gabriele Mini
Reece Ushijima
Sebastián Montoya
Gabriele Mini
Reece Ushijima
Van Amersfoort RacingNoel León
Rafael Villagómez
Roberto Faría
Max Esterson
Rafael Villagómez
Lorenzo Fluxá
Max Esterson
Rafael Villagómez
Lorenzo Fluxá
CarlinHunter Yeany
Joel Granfors
Arias Deukmedjian
Hadrien David
Joel Granfors
Arias Deukmedjian
Hadrien David
Joel Granfors
Arias Deukmedjian
Campos RacingChristian Mansell
Francesco Pizzi
Pepe Martí
Christian Mansell
Hugh Barter
Pepe Martí
Francesco Pizzi
Hugh Barter
Pepe Martí
Jenzer MotorsportAlejandro García
Taylor Barnard
Nikita Bedrín
Alejandro García
Taylor Barnard
Nikita Bedrín
Alejandro García
Taylor Barnard
Nikita Bedrín
Charouz Racing SystemEmerson Fittipaldi Jr.
Alessandro Famularo
Nicola Marinangeli
Matías Zagazeta
Alessandro Famularo
Nicola Marinangeli
Matías Zagazeta
Alessandro Famularo
Nicola Marinangeli

Szerda

A teszt első órájában Mini indított a legjobban, de Montoya is fenntartotta a Zandvoortban mutatott remek formáját és a 2. helyen állt sokáig. A második óra elején Martí volt az első, aki bement 1:31 alá, őt Frederick nyerte meg, majd Mini, az olasz által futott 1:30.500-as idő végül az egész nap legjobbjának bizonyult. Később azonban egy piros zászlót is előidézett, miután a 10-es kanyarban megismerkedett a szalagkorláttal, sőt ekkorra már Frederick is túl volt egy kicsúszáson, ami miatt megszakították a körözést. Tíz perccel a vége előtt Montoya ugyanott koccant, ahol korábban Mini, ez pedig véget is vetett a délelőtti felvonásnak.

Ebédszünetet követően Goethe robbantott az élre, bár egy jóval gyengébb idővel, mint amit Mini tudott délelőtt. Mire Faría kicsúszása miatt először piros zászlókat lengettek, akkorra már Trident 1-2 volt Bortoletónak köszönhetően, a folytatást követően pedig Martí jött fel harmadiknak a két olasz autó mögé. Másfél órával a leintés előtt Fittipaldi vált a 10-es kanyar következő áldozatává, majd következett Yeany, aki a kordont elkerülte ugyan, de a sóderágyban ragadt. Ekkor már O’Sullivan vezetett, majd őt megverte Beganovic, mígnem fél órával a vége előtt Frederick állt az élre. Alig több, mint öt perc volt hátra, amikor Famularo csúszott ki a szokásos helyen, ez pedig véget is vetett a napnak.

A szerdai nap végeredménye

Csütörtök

A második napon a szezon egyik meglepetésújonca, O’Sullivan kezdett a legerősebben, hamar megvillantotta azonban tehetségét Bortoleto is, aki elsőként 1:30 alá bemenve magához ragadta a vezetést. Őt kevéssel lemaradva Martí követte. Az első óra végén Barnard csúszott ki a 10-es kanyarban, így jöhetett az első piros zászló. A brit ekkor a 10. helyen állt, és noha többet nem tudott a pályára hajtani, a session végére is maradt ebben a pozícióban. A következő megszakítást Faría okozta a 8-as kanyarban bemutatott kicsúszásával, az utolsó óra viszont már nyugalomban telt, rengeteg megtett körrel. Bortoleto a végén 1:29.554-re javított, megszerezve ezzel a nap legjobb idejét, míg a legszorgalmasabbnak 54 megtett körével Tsolov bizonyult.

Barnard napja délután sem alakult jobban, ugyanis már az első órában a sóderágyban ragadt a 8-as kanyarban. Eleinte Barter volt a leggyorsabb, aztán Martí, majd Mansell vette át a vezetést. A következő megszakítást Mini okozta, a campososokat azonban ez sem zökkentette ki a ritmusból, a megszakítás után Martí és Mansell is javítani tudott. Az utolsó órába érve Bortoleto állt újra az élre, sőt meg is javította ezt az idejét, szerencsétlenségére azonban ő lett a 10-es kanyar újabb áldozata. Őt Barnard követte a sóderágyban – igen, ismét ő –, de ekkorra már Mini vezetett. Az utolsó negyed órában igazi tűzijáték következett, rövid ideig vezetett O’Sullivan, Mini és Martí is, végül a spanyol nyert.

Péntek

Az utolsó nap elején szinte megrohamozták a pályát a fiúk, de hamarosan jöhettek is vissza a boxba, miután David kicsúszása miatt (kitaláljátok, melyik kanyarban?) bemutatták a piros zászlót. Még az első óra végén következett még egy megszakítás, ezúttal a 14-es kanyarban csúszott ki Esterson. Bortoleto egyébként ott folytatta, ahol az előző nap abbahagyta, de a brazilt később megverte Mini, majd Colapinto. Faría piruettje miatt jött a harmadik piros zászló, ami után a csapatok többnyire már csak a boxkiállásokat gyakorolták, bár további két megszakítás azért így is összejött. Először Marinangeli maradt a sóderágyban a 8-as kanyarban, nem sokkal később pedig ismét David következett, ismét a 10-es kanyarban. A délelőtti felvonást tehát Colapinto nyerte, őt pedig Goethe, Bortoleto, Mini és Martí követték.

A hét legutolsó sessionje a délelőtthöz képest viszonylag nyugisan zajlott, az edzés piros zászlók nélkül telt el. A versenyzők többnyire hosszú etapokat teljesítettek, a hangsúly tehát nem a köridőkön volt. A legjobb idővel Barnard zárt, az általa futott 1:31.280 délelőtt mindössze a 27. helyhez lett volna elég. A legszorgalmasabb O’Sullivan volt 54 körrel, ő az eredménylistán a 28. helyen végzett 1:34.104-gyel, de 50 kör fölött zárt Martí, Barter, Aron és Beganovic is.

Ezzel hivatalosan is véget ért a 2022-es F3-as idény. Természetesen az átigazolási hírekkel folyamatosan jelentkezünk a tél folyamán, érdemes lesz tehát továbbra is követni minket!

Címlapkép forrása: fiaformula3.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.