Megduplázzák a sprintek számát jövőre

Hónapokon át tartó tárgyalásokat követően végre megszületett a döntés: a 2023-as idényben már hat helyszínen lesznek sprintek szombaton!

A csapatok és a Liberty Media már áprilisban egyöntetűen támogatták azt a tervet, hogy a következő idénytől növeljék a sprintversenyek számát. Az FIA elnöke, Mohammed Ben Sulayem eleinte nem lelkendezett az ötletért, ugyanis mélyrehatóan tanulmányozni kívánta a tervevzett változtatások pénzügyi hatását, egyúttal meg akarta állapítani, hogy a Forma–1-et irányító testületnek ez jelent-e többletköltségeket. Álláspontja akkoriban többekben felháborodást váltott ki, több magas rangú forrás arról írt, hogy „kapzsiság” áll az FIA hezitálása mögött.

Úgy tűnt tehát, hogy az ügy elakad, de a Motorsport Világtanács végül egy online szavazás keretein belül ma mégis jóváhagyta a terveket. Közleményében az FIA tisztázza, hogy a sprintek számának növelése nem jelent változásokat a pénzügyi feltételekben, és az FIA és a FOM közötti kereskedelmi megállapodások is változatlanok maradnak.

Az még egyelőre nem eldöntött, hogy pontosan melyek lesznek az érintett helyszínek, de abban többnyire egyetért a szakma, hogy elsősorban olyan pályákat kellene kijelölni, ahol könnyebb az előzés. 2021-ben, a sprint formula első évében Silverstone, Monza és Interlagos volt a három érintett helyszín, idén pedig Imola és Spielberg ugrott be Brazília mellé. A jövő évre vonatkozóan az eredeti tervek Bahreinről, Imoláról, Kanadáról, Ausztriáról, Hollandiáról és Brazíliáról szóltak, hivatalos megerősítés azonban egyelőre még nincs ezzel kapcsolatban.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.