Jegelte Forma–1-es projektjét a Porsche, új gyártók a láthatáron?

Német sajtóértesülések szerint a Porsche lemondott a Forma–1-ről, egy teljesen új és egy visszatérő gyártó ellenben gondolkodik a beszálláson!

Nem sokkal azután, hogy bejelentették, a Porsche nem lép szövetségre a Red Bull Racinggel, olyan hírek merültek fel, melyek szerint a stuttgarti márka teljesen vissza is lépett a Forma–1-es részvételtől.

A Porsche 1958 és 1964 között volt jelen gyári csapatként a Forma–1-ben, ez idő alatt egy pole-pozíció és egy futamgyőzelem fűződik a nevükhöz, mindkettőt Dan Gurney szerezte 1962-ben. 1983-tól 1987-ig a McLaren használta TAG Heuer néven a stuttgartiak turbómotorjait (a svájci luxusóragyártó állta a Porsche motorfejlesztési költségeinek nagy részét), ehhez az időszakhoz két egyéni és három konstruktőri vb-cím fűződik. 1991-ben, a turbómotorok betiltása után még a Footwork partnereként visszatértek, a gigantikus méretű, V12-es motor azonban nagyon nehéz, gyenge és megbízhatatlan is volt. A brit kiscsapat hat reménytelen futam után átpártolt a Fordhoz, a Porsche pedig beszüntette Forma–1-es projektjét.

Helyettük a német Auto Motor und Sport szerint a Ford és a Hyundai próbál majd meg önálló erőforrásgyártóként beszállni, de miután a 2026-os szezonra való jelentkezési határidő október 15-én lejár, ezért valószínű, hogy ha a két márkának bármilyen terve is van a Forma–1-gyel, akkor legkorábban 2027-ben érkezhetnek.

Marketing szempontból nem jönne rosszul a Hyundai számára egy Forma–1-kaliberű széria, hiszen a WRC az nagyon más kategória, a WTCR meg egyre inkább kezd a nevetség tárgya lenni [fotó: Hyundai Motorsport]

A Ford a hatvanas évek végétől meghatározó motorgyártója volt a Forma–1-nek, 139 pole-pozíció, 176 futamgyőzelem és 535 dobogós helyezés fűződik a nevükhöz, 10 világbajnoki címben működtek közre, és 567-tel a mai napig az övék a harmadik legtöbb futamrészvétel a motorgyártók közül, a Ferrari és a Renault után. 2000 és 2004 között gyári csapatuk is volt Jaguar néven, majd belőlük alakult meg a Red Bull Racing. Motorszállítóként a Cosworth által 2013-ig voltak jelen, a hibrid érára nem építettek erőforrást.

A Hyundai-nak ellenben soha, semmilyen köze nem volt a Forma–1-hez, és soha nem is hallottunk még ez irányú szándékukról. Mindazonáltal eléggé “tolják” mostanában a motorsportot, bár hozzá kell tenni, hogy egy F1-es szintlépéshez még mindig eléggé kicsik, nem véletlenül versenyeznek relatíve olcsóbb kategóriákban.

Címlapkép: Porsche Motorsport
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.