Pérezt megbüntették, de megtarthatja a győzelmét

5 másodperces időbüntetést, 2 büntetőpontot és egy megrovást kapott Sergio Pérez, de ezzel együtt is ő marad a Szingapúri Nagydíj győztese!

Főhetett Sergio Pérez feje a Szingapúri Nagydíjat követően, ugyanis a pályán hiába ő ért célba elsőként, utólag két, teljesen különálló szabályszegés miatt is beidézték egy meghallgatásra. Emiatt akár egy kétszer öt másodperces időbüntetés is kinézőben volt számára, és mivel előnye a leintéskor mindössze 7,595 másodperc volt Charles Leclerc előtt, potenciálisan a győzelme is veszélybe került. A vizsgálatok eredményeképp a Dr. Gerd Ennser által vezetett versenybírói testület mindkét esetben vétkesnek találta a mexikói pilótát, de mivel több enyhítő körülmény is felmerült, Pérez végül megtarthatta az első helyét.

Az első eset a 10. körben történt, ekkor Pérez a versenyben vezető helyen állva tíz autóhossznyinál nagyobb távolságra lemaradt a biztonsági autó mögött, ami szabályellenes. Ennek a szabálypontnak a megszegéséért elsőként Sebastian Vettelt büntették a 2010-es Magyar Nagydíjon, a német akkor el is bukta a futamgyőzelmet ennek köszönhetően, de például tavaly, a Szaúd-arábiai Nagydíjon Valtteri Bottas is hasonlót követett el, de azt az esetet még csak nem is vizsgálták a sportfelügyelők.

Megbüntették, de így is nyert Pérez, miután az utolsó etapban állva hagyta a pályán Leclerc-t [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

Szabályellenes magatartását Pérez a vizes pályával, valamint a gumik és a fékek üzemi hőmérsékleten tartásának nehézségével indokolta. A sportfelügyelők ezzel a magyarázattal részben egyetértettek, de mivel nem volt annyira vizes a pálya, hogy veszélyes lett volna követni a Safety Car-t, ezért osztottak ki végül megrovást.

Ugyanezt a szabálysértést Pérez a 36. körben is elkövette, annak ellenére, hogy a versenybírók előzetesen figyelmeztették a Red Bullt, a pitwall pedig ezt továbbította is a pilótának. Erre hivatkozva, illetve hogy korábban már elkövetett egy ugyanilyen szabálysértést, 5 másodperces időbüntetést róttak ki Pérezre, valamint 2 büntetőpontot is jóváírtak a licenszére. A végeredmény így érdemben nem változott.

Megbüntették a futam után Nicholas Latifit is. A kanadai pilóta Guanyu Zhout tette be a falba az 5-ös kanyarban, amiért 2 büntetőpontot kapott, valamint a Japán Nagydíjat az időmérő edzésen elért eredményéhez képest három hellyel hátrébbról kezdheti meg.

Címlapkép forrása: Oracle Red Bull Racing hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.