🇦🇺 Bathurst 1000: Van Gisbergen méltó módon, győzelemmel búcsúztatta a Holdent

A címvédő előnye eddig is tetemes volt, de immáron karnyújtásnyira attól, hogy megvédje bajnoki címét és háromszoros bajnokká váljon. Bathurst pedig hozta a szokásost: drámákat, felfordulást és kiszámíthatatlanságot.

Már az első kör sem sikerült zökkenőmentesen: James Moffat Mustangjának a hátsó kerekei nagyon kiforogtak a pole-ból, így Lee Holdsworth vette át a vezetést rögtön az első kanyarban, míg mögé Fabian Coulthard jött fel, aki ügyesen kerülte ki a Tickford Fordját. A tegnapi esőzéseknek a lenyomata azért mára is megmaradt jelentős víztócsákban, erre faragott rá Jerry Perkins és Jamie Whincup, akik az egyenes szakaszon úsztak fel és értek össze, majd forogtak be a mezőny közepén. Szerencsére el nem találták őket, habár hátrébb a hirtelen fékezés miatt többen egymásba csúsztak, Zak Best pedig a falnak csapódott a vizes fűre kimenve.

A biztonsági fázis után, Holdsworth vezetésével ment tovább a verseny, de nem telt el kettő kör sem, ismét jöhetett a safety car, ugyanis újabb versenyzők törték az autóikat rommá. Zane Goddard Greg Murhy-t próbálta kifékezni a pálya legkeményebb féktávján a Chase-ben, de lecsúszott a pályáról a sárba, ahonnan az aszfaltra visszatérve a saras gumin nem bírt normálisan irányba állni és először a 8-as Holdennek csapódott, majd tehetetlenül beléjük szállt Matt Campbell is, aki már nem tudott hová kitérni. A többiek is éppen elkerülték, Tony D’Alberto még ki is forgatta közben Michael Caruso autóját.

A 11. körben az időjárás is kicsit megviccelte a mezőnyt, ugyanis a pálya utolsó kanyarjaiban elkezdett szemerkélni az eső, még máshol meg sütött a nap. Kijelenthetjük, hogy ezen a hétvégén igazi bolond időjárás fogadta a mezőnyt.

Hamarosan Kurt Kostecki csúszott ki, szintén a Chase-ben és ragadt bele a sárba, de visszatudott jönni körhátrányban. Ők amúgy kimondottan sokat csúsztak ki az elmúlt három napban, szinte mindegyik edzésen is jártak a pálya szélén.

De ez a kanyar amúgy is szedte az áldozatokat, később Alex Davison csúszott bele itt a gumifalba, majd a sárban fürdő Mustangot valahogyan csak kihozta a csapdából. Egyébként is egyes autók úgy néztek ki a verseny ezen pontján, mintha egy rallycross versenyről jöttek volna.

Számos szép párharcot is láthattunk, amik közül kiemelkedő volt a Waters vs Coulthard csata. Szegény Fabian ha már idénre állandó ülés nélkül maradt, legalább a beugrás alkalmával részt vehetett a móka lényegi részében.

Waters viszont hiába jött fel nagyon szépen, később már Mofattel a volán mögött megint jelentősen visszaesett a 6-os alakulat, miután Brodie Kostecki forgatta ki a Fordot, Moffat pedig elég nehézkesen tudta visszaforgatni menetirányba az autót a szűk pályarészen.

A nagy visszatérő Greg Murphy sem úszta meg forgás nélkül, őt a körhátrányban lévő Jake Kostecki lökte ki, de az új-zélandi félelmet nem ismerve mentette a helyzetet, itt látszott a rutin és a tapasztalat. Sajnos amúgy amilyen biztatóan kezdődött számukra a futam, végül olyannyira visszacsúsztak a középmezőnybe, nyilván ez a kiforgás sem segített.

Természetesen a Forrest Elbow kanyar is szedte az áldozatokat. A verseny első felében Tim Blanchardot tette a falba, majd a vége felé ugyanitt Nick Percat is falat fogott, majd a sérült felfüggesztéssel megpróbált visszavánszorogni a bokszba, de számára véget ért a verseny.

A verseny utolsó SC fázisát Will Davison idézte elő, aki az első egyenes végén állt a falba. A DJR versenyzője félre váltott a kanyar előtt, emiatt blokkoltak a kerekek és nyílegyenesen belecsapódott a falba, az amúgy is viseltes autóval.

A végén még Chaz Mostert próbálta megszorongatni az élen álló Shane van Gisbergen-t, de egyszerűen nem talált fogást a bajnokon. Az új-zélandi folytatta idei brutális győzelmi menetelését, megszerezte idei 19. győzelmét, ezzel már megdöntve Scott McLaughlin egy szezonon belül szerzett győzelmeinek a rekordját. Az előnye így már 567 pontra duzzadt, ami azt jelenti, hogy két hét múlva Gold Coast-on, akár már be is biztosíthatja a harmadik bajnoki címét. Garth Tanderrel az oldalán immáron harmadszor nyertek itt zsinórban, a Holden pedig messze a legszebb módon búcsúzik a Mount Panoramától. Mostert lett végül a második, Waters pedig a nehézségek ellenére visszaküzdötte magát a dobogóra.

Mögöttük Brodie Kostecki végzett, aki szintén megérdemel egy dicséretet, de Broc Feeney is keményen tartotta magát és ha csak abból indulunk, hogy a 88-as Holden a rajt után még a mezőnnyel szemben állt és utolsónak visszaesett, ez az 5. hely egyáltalán nem is rossz eredmény.

A beugró alakulatok közül Craig Lowndes és Declan Fraser a 8. helyen látták meg a kockás zászlót, Murphy és Stanaway pedig végül éppen kiszorultak a legjobb tízből.

Bathurst 1000 végeredménye:

1. Shane van Gisbergen › Garth Tander › Driver number Red Bull Ampol Racing – Holden Commodore ZB300
2. Chaz Mostert › Fabian Coulthard › Driver number Mobil 1 Optus Racing – Holden Commodore ZB276
3. Cam Waters › James Moffat › Driver number Monster Energy Racing – Ford Mustang GT258
4. Brodie Kostecki › David Russell › Driver number Boost Mobile Racing by Erebus – Holden Commodore ZB240
5. Broc Feeney › Jamie Whincup › Driver number Red Bull Ampol Racing – Holden Commodore ZB222
6. Lee Holdsworth › Matthew Payne › Driver number Penrite Racing – Ford Mustang GT204
7. Anton De Pasquale › Tony D’Alberto › Driver number Shell V-Power Racing Team – Ford Mustang GT192
8. Craig Lowndes › Declan Fraser › Driver number Supercheap Auto Racing – Holden Commodore ZB180
9. Bryce Fullwood › Dean Fiore › Driver number Middy’s Electrical Racing – Holden Commodore ZB168
10. Will Brown › Jack Perkins › Driver number Boost Mobile Racing by Erebus – Holden Commodore ZB156
11. Richie Stanaway › Greg Murphy › Driver number Boost Mobile Racing 51 – Holden Commodore ZB144
12. James Golding › Dylan O’Keeffe › Driver number Subway PremiAir Racing – Holden Commodore ZB138
13. Macauley Jones › Jordan Boys › Driver number Kubota – Holden Commodore ZB132
14. Jack Le Brocq › Aaron Seton › Driver number Truck Assist Racing – Holden Commodore ZB126
15. Mark Winterbottom › Michael Caruso › Driver number IRWIN Racing – Holden Commodore ZB120
16. Scott Pye › Tyler Everingham › Driver number Alspec Racing – Holden Commodore ZB114
17. Jake Kostecki › Kurt Kostecki › Driver number Tradie Racing – Ford Mustang GT108
18. Matt Chahda › Jaylyn Robotham › Driver number Caltex Young Stars – Holden Commodore ZB102
19. Tim Slade › Tim Blanchard › Driver number CoolDrive Auto Parts – Ford Mustang GT96
20. Todd Hazelwood › Jayden Ojeda › Driver number Truck Assist Racing – Holden Commodore ZB90
21. Chris Pither › Cameron Hill › Driver number PremiAir Coca Cola Racing – Holden Commodore ZB84
22. Nick Percat › Warren Luff › Driver number Mobil 1 NTI Racing – Holden Commodore ZB78
NC Will Davison › Alex Davison  Driver number Shell V-Power Racing Team – Ford Mustang GT0
NC Jack Smith › Jaxon Evans Driver number SCT Racing – Holden Commodore ZB0
NC James Courtney › Zane Goddard › Driver number Snowy River Racing – Ford Mustang GT0
NC Andre Heimgartner › Dale Wood › Driver number R&J Batteries Racing – Holden Commodore ZB0
NC David Reynolds › Matt Campbell › Driver number Penrite Racing – Ford Mustang GT0
NC Thomas Randle › Zak Best › Driver number Castrol Racing – Ford Mustang GT0

Folytatás két hét múlva Gold Coaston, az óceánparti utcai pályán, ahová három év kihagyást követően tér vissza a bajnokság.

Címlapkép forrása: Supercars.com

Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.