29 évesen visszavonul az autóversenyzéstől a Mercedes-AMG gyári pilótája

Alighanem mindenkit meglepett Maximilian Buhk bejelentése, elmondása szerint a jövőben más élvez számára prioritást.

Nem sokkal a Német Túraautó-bajnokság hockenheimi szezonzárójának leintése után a Mercedes-AMG gyári versenyzője, Maximilian Buhk bejelentette, hogy visszavonul az autóversenyzéstől. Közleményében a 29 éves versenyző elmondta, nem hosszabbítja meg lejáró szerződését a német márkával és máshová sem igazol át, ugyanis megváltozott a szemlélete és a jövőben mást szeretne csinálni.

„Egy ilyen döntést nem hoz meg az ember egyik napról a másikra, és sosem könnyű, mert egy új fejezet kezdetét jelzi. A motorsport majdnem két évtizede meghatározta az életemet. A versenyzés hihetetlenül sokat adott, sok sikert hozott számomra, de emberként is formált. Egy ideje már éreztem a változás vágyát. Nyáron megnősültem, szemtanúja voltam a lányom születésének. Rájöttem, hogy a prioritásaim változnak, és a versenyzés iránti vágy már nem áll a listám élén. Ideje valami újat kezdeni” – fogalmazott a német (ex)pilóta.

Buhk terelgeti a Mercedest egy hockenheimi DTM-futamon [fotó: GruppeC Photography]

Maximilian Buhk társaihoz hasonlóan gokarttal kezdte karrierjét, majd 2010-ben lépett fel az együlésesek világába az ADAC Formula Masters sorozatban. Itt két szezont töltött el, de miután rájött, hogy az open-wheel kategóriákban nem fog babér teremni számára, sportautókra váltott. 2012-ben már rögtön bajnoki címet szerzett az FIA GT3-as Európa-bajnokságán, a következő évben pedig már a rangos Blancpain Endurance Series-t nyerte meg. 2013-ban ő lett a spa-francorchamps-i 24 órás verseny történetének legfiatalabb futamgyőztese.

A Blancpain széria meghatározta az elkövetkezendő éveit: Endurance Cup bajnoki címét követően 2015-ben megnyerte a Sprint Cupot, 2016-ban pedig az összetett értékelést. Közben folyamatosan láthattuk őt az ADAC GT Masters-ben és az Intercontinental GT Challenge futamain is. 2021-ben szerződött a DTM-be a Mücke Motorsporttal, első évében egy dobogót szerzett, az idei szezonja viszont rosszabbul alakult, csak egy pontszerző helyezése volt.

„Pályafutásom legsikeresebb időszakát éltem át a Mercedes-AMG-vel, amiért rendkívül hálás vagyok nekik. Noha együttműködésünk az elmúlt három évben már nem telt teljes összhangban, ez nem változtat azon a kötődésen, amelyet a márkához és az ott dolgozók többsége iránt érzek” – tette hozzá Buhk.

Címlapkép forrása: Maximilian Buhk hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.