Szabályt sértett az Aston Martin és a Red Bull is, de büntetés még nincs!

Kiadta a 2021-es szezonra vonatkozó költségvetési vizsgálatát az FIA, melyből kiderült, hogy az Aston Martin és a Red Bull Racing is szabálysértést követett el.

A Szingapúri Nagydíj hétvégéjén robbant ki egy súlyos, túlköltekezéssel kapcsolatos botrány, amelyben a Red Bull Racing és az Aston Martin volt érintett. A felmerült hírek szerint mindkét csapat jelentősen túllépte a 2021-es szezonban az engedélyezett költségkeretet, jogosulatlan előnyhöz jutva ezzel a riválisokkal szemben. Az FIA azonnali, mélyreható vizsgálatot kezdeményezett, amely végül megállapította, hogy a két istálló valóban szabályt szegett, amely a szabályok értelmében büntetéssel jár.

Az Aston Martin esetében csak eljárásbeli szabálysértést állapított meg a vizsgálóbizottság, ami teljesítményelőnnyel nem jár, így a büntetési tétele is ennek a legenyhébb a lehetséges szabálysértések közül. Az FIA jelentése egyébként kiemeli, hogy ugyanezt a jellegű szabálysértést korábban a Williams is elkövette, amiért a nyár elején kaptak is egy 25 ezer dolláros bírságot. Vélhetően valami hasonlóra számíthat az Aston Martin is.

Az Aston Martin vélhetően csak pénzbüntetést fog kapni [kép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story]

Az FIA vizsgálata a Red Bull Racing esetében súlyosabb kihágás állapított meg: egyrészt az ő esetükben is van egy eljárásbeli szabálysértés, de ők még a költségkeretet is átlépték. Ennek a pontos mértékét egyelőre nem tudjuk, csak annyit, hogy a Forma-1 Pénzügyi Szabályzata szerint a “minor overspending breach” kategóriába esik, ami az 5%-ot el nem érő mértékű túlköltekezést jelenti. A szabályok értelmében ez nem minősül súlyos szabálysértésnek, így elenyésző a valószínűsége annak, hogy elveszik Max Verstappen tavalyi egyéni világbajnoki címét, de részleteket még nem tudunk.

A vizsgálati eredményekre reagálva a Red Bull Racing kiadott egy közleményt, melyben tudatják, hogy meglepődve és csalódottan fogadták az FIA jelentését. A csapat továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy nem lépték át a költségvetési határt, ezért vizsgálatot indítanak, ugyanakkor jelezték, hogy tiszteletben tartják az FIA eljárásait.

Az FIA egyelőre nem döntött, hogy milyen büntetést szab ki a két érintett csapatra, de vélhetően hamarosan ezt is megtudjuk. A megállapított büntetést a Red Bull (és természetesen az Aston Martin) elfogadhatja, ebben az esetben nyilvános megrovást, pénzbüntetést, tesztkorlátozást, esetleg egy-egy szabadedzésről vagy időmérőről eltiltást kaphatnak, viszont ez esetben a Red Bull vállalja, hogy bármilyen büntetést is kap, nem fellebbez ellene.

Amennyiben viszont a csapat továbbra sem ismeri el a szabálysértést és ragaszkodik az igazához, akkor az ügy az FIA ún. Költségplafon-ítélőtáblája elé kerül. Itt a Red Bull kifejtheti véleményét a 6-12 tagú testületnek és bebizonyíthatja igazát, de ugyanakkor számolnia kell egy súlyosabb büntetés lehetőségével is, ha számukra kedvezőtlenül alakulnak a dolgok. Itt már a tavalyi világbajnokság eredményének utólagos megváltoztatása is szóba kerülhet, azonban fontos tudni, hogy az Ítélőtábla döntését a Red Bull meg is támadhatja, ebben az esetben az ügy a Nemzetközi Sportdöntőbíróságon folytatódhat.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.