Az Euroformula Open történetének utolsó futama jöhet a hétvégén

Sajtóértesülések szerint lehúzza a rolót az Euroformula Open, az együléses ranglétrán valahol az alsó középkategóriába tehető széria.

Mindössze tíz autó nevezett az Euroformula Open barcelonai szezonzárójára, a híresztelések pedig már be is indultak, hogy ez a hétvége lehet a széria hattyúdala. Az idei szezon eleve nem bővelkedett versenyzőkben, az utolsó hétvégén pedig mindössze tíz autó lesz. Az előző, monzai fordulóhoz képest ez is több, akkor mindössze nyolc (!) nevező volt. A teljes szezont eddig összesen hét pilóta versenyezte végig, összesen pedig 17 pilóta ült idén autóba. Ez rendkívül alacsony szám, három évvel ezelőtt még egyetlen hétvégén többen voltak ennél, a szezon során bármikor próbálkozók száma pedig volt, hogy a harmincat is meghaladta.

A bajnokság amúgy sosem tartozott a legrangosabbak közé: bajnokaik közül legtöbben még a Forma–3-ig sem jutottak el, vagy aki igen, az sem tudta ott megvetni a lábát. A 2019-ben fölényesen bajnok Marino Sato például azóta sem tudott semmit felmutatni a Formula–2-ben, a tavalyi győztes Cameron Das egyetlen pontot sem tudott szerezni az F3-ban, de az is beszédes volt, amikor 2020-ban az F3-ban kutyaütőnek számító Lukas Dunner átjött a Paul Ricard-ra az EF Open-be és rögtön simán győzött.

évegyéni bajnokegyéni bajnok csapatacsapatbajnok
2014Sandy StuvikRP MotorsportRP Motorsport
2015Vitor BaptistaRP MotorsportRP Motorsport
2016Leonardo PulciniCampos RacingCampos Racing
2017Harrison ScottRP MotorsportRP Motorsport
2018Felipe DrugovichRP MotorsportRP Motorsport
2019Marino SatoMotoparkMotopark
2020Yifei YeCryptoTower RacingCryptoTower Racing
2021Cameron DasMotoparkMotopark
Az Euroformula Open bajnokai az évek folyamán

Az Euroformula Open (korábban Spanyol Formula-3, majd Euro F3 Open) 2001 óta létezik különböző formában. A bajnokság promótere a GT Sport Organization, amely az International GT Opent is szervezi. Az Euroformula Open hivatalosan nem FIA-akkreditált széria, a nemzetközi szövetség azonban felügyelete alatt tartja a bajnokságot, így a Nemzetközi Sportkódex rendelkezései ide is érvényesek. Én 2020-ban vállalkoztam arra, hogy végigkövetem a szezont, az erről készült beszámolómat alább olvashatjátok.

A mezőny a Dallara cég F320 kódjelű, F3-hoz közeli teljesítményszintű, FIA által homologizált, modern biztonsági elemekkel rendelkező autóját használja. Egységes erőforrás beszállító nincs, a csapatokat a Mercedes és a Volkswagen látja el motorokkal. Ezek lökettérfogata nem lépheti túl a 2 litert. Az autó össztömege versenyzővel együtt legalább 580 kg kell legyen. A csapatok általi saját fejlesztések nem engedélyezettek, mindenkinek pontosan ugyanazt a specifikációt kell használni.

A hétvégén Barcelonában találkozóra kerül sor a GT Sport és a csapatok között, olyan istállók részvételével is, amelyek jelenleg nem szerepelnek a szériában. A tét pedig az Euroformula Open jövője. Paddockbéli források szerint a sorozat helyett jövőre egy új, kontinentális bajnokság indulhat, amelybe nem hívnák meg a szériát évek óta domináló Motopark istállót. A német alakulat jövőre hat Dallara 320-asát kívánja versenyeztetni, függetlenül az Euroformula Open sorsától, csakhogy ezeket a gépeket Európában semelyik másik széria nem használja, és Ázsiában is csak a Super Formula Lights.

Amikor a múlt havi monzai forduló előtt először felröppent a hír a leendő új bajnokságról, az volt az ötlet, hogy maradnak a Dallara 320-asok, de költségcsökkentési okok miatt visszafojtott motorokkal. A helyszíneket illetően több spanyolországi pálya is felmerült, így ismét kiírásra kerülhetne egy spanyol nemzeti széria, ahogyan az 2001-től 2008-ig is volt. A kezdeti pletykák óta több, az alsóbb kategóriákban szereplő csapat is megerősítette a Formula Scoutnak, hogy nagy az érdeklődés egy új, ibériai bázisú bajnokság iránt, amely a GB3 Championshipben idén bemutatott Tatuus MSV-22 autót használná, Mountune típusú motorokkal.

Vladislav Lomko a hungaroringi hétvége egyik edzésén [fotó: Fotospeedy]

A pletykákat erősítheti, hogy a GB3 (korábbi Brit Formula-3) promótere, a MotorSport Vision megvásárolja a spanyolországi Navarra versenypályát, ahol a széria csapatai a tél folyamán tesztelnek. A Formula Scout azonban úgy tudja, az MSV nem vesz részt az Euroformula Open jövőjét érintő tárgyalásokban, és az is tudvalévő, hogy a Tatuus MSV-22 más sorozatokban való felhasználásához a MotorSport Vision engedélyére lesz szükség.

A Formula Scout a közelmúltban egyeztetett a GT Sport és a MotorSport Vision képviselőivel is, de egyik szervezet részéről sem erősítették meg, hogy közös terveik lennének. Emellett két, idén az Euroformula Openben versenyző istálló csapatfőnöke is megerősítette a lapnak, hogy semmit nem hallottak ezzel kapcsolatban. Amit biztosan tudunk, hogy egy korábbi Euroformula csapat, a Double R Racing hetek óta Walesben tesztel Dallara 320-asával, a Van Amersfoort Racing pedig fél Európát végigtesztelte, amióta júniusban kiléptek a sorozatból.

dátumpályahelyszín
1.április 29-30.Algarve International CircuitPortimão, Portugália
2.május 27-28.Circuit de Spa-FrancorchampsStavelot, Belgium
3.június 17-18.HungaroringMogyoród, Magyarország
4.július 22-23.Circuit Paul RicardLe Castellet, Franciaország
5.szeptember 9-10.Red Bull RingSpielberg, Ausztria
6.szeptember 23-24.Autodromo Nazionale di MonzaMonza, Olaszország
7.szeptember 30 – október 1.Autodromo del MugelloScarperia e San Piero, Olaszország
8.október 21-22.Circuit de Barcelona-CatalunyaMontmeló, Spanyolország
Az Euroformula Open 2023-as, tervezett versenynaptára – valószínű, hogy ebből már semmi nem lesz

Az Euroformula Open szezonzárója előtt Oliver Goethe 63 pontos előnnyel vezeti az összetett értékelést Vladislav Lomko előtt.

Címlapkép: Fotospeedy
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.