Év végén megszűnik a WTCR, jön a TCR World Tour

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették: a FIA WTCR hosszan tartó betegség után örök álomra hajtja fejét.

Korábban többször is tárgyaltuk már, hogy végnapjait éli az egykoron oly népszerű Túraautó-világkupa. Egyrészről Kelet-Ázsiában azóta is tombol a koronavírus, ami miatt ebben az évben sem jutott el a Távol-Keletre, az egyik legfontosabb piacra a széria. Másrészt kirobbant az orosz-ukrán háború, harmadrészt nagyon csúnyán csődöt mondott a szezon megmentőjének kikiáltott wildcard rendszer, emellett pedig a magyar Eurosportnak az előző években már eleve nagyon alacsonyra állított lécet is sikerült alulmúlnia a közvetítések terén. Erre jött rá Vallelungában a Goodyear-botrány, aminek következtében a Lynk & Co a teljes szezontól visszalépett, ez pedig gyakorlatilag egyet jelentett a WTCR haláltusával. Akit érdekelnek a részletek, szeretettel ajánlom túraautó-szakértőnk, Nagy Bence írását a témában:

A WTCR végnapjai

Mindennek meg is lett az eredménye: a Discovery Sport Events ma hivatalosan is bejelentette, hogy a WTCR a 2022-es idény végén megszűnik. A promóter a jövő évtől a továbbra is változatlanul megmaradó FIA ETCR támogatását látja el, emellett pedig elkezdték egy új formula kidolgozását, melyről lentebb még lesz szó.

„Meg kell határozni és fel kell mérni, hogy mi a legjobb és legfenntarthatóbb jövő az élvonalbeli túraautó-versenyzés számára. Célunk, hogy megtartsuk a hagyományos hajtású túraautók világbajnokságát és biztosítsuk, hogy a verseny erős és tekintélyes legyen” – fogalmazott Alan Gow, az FIA Touring Car Commission elnöke.

„Jelenleg minden lehetőséget mérlegelünk, hogy a széria hosszú távon boldogulni tudjon. A TCR-rel bevált műszaki szabályrendszerünk van, számos autómárka képviselteti magát, és több mint 1000 autó versenyez világszerte. Ezért a szándék az lenne, hogy a jövőben is ezt a platformot használjuk.”

2018 Marokkó, a WTCR történetének első futama [fotó: Paulo Maria / DPPI Images]

Hamarosan ki is derült, hogy mi az új terv. Az elképzelések szerint a TCR-formula mögött álló WSC Group létrehozza az ún. TCR World Tourt, amelynek kilenc eseményét a világ legrangosabb TCR-bajnokságaiból választják ki, előnyben részesítve a legnépszerűbb szériákat és a legjobb pályákat. A világszerte a különböző TCR-szériákban résztvevő pilóták eredményeikért “világranglista-pontokat” kapnak majd, melyek magasabb értékkel bírnak majd, mint az adott futamot rendező bajnokság által osztott pontok.

Az idény végén a World Tour tabella első tizenöt helyezettje meghívást kap a TCR World Ranking Finalbe, és hozzájuk csatlakozik majd a világranglista 45 legjobb pilótája. A világdöntő – melyet a Discovery Sport Eventsszel közösen szerveznek meg – résztvevői négy napon keresztül küzdhetnek majd meg egymással, a végén egyéni, csapat és gyártói bajnoki címeket osztanak ki.

2019-ben együtt izgultunk Michelisz Norbi világkupa-győzelméért [fotó: Florent Gooden / DPPI Images]

A TCR Világranglista egyébként már most is elérhető a tcr-worldranking.com oldalon, jelen sorok írásakor Franco Girolami vezet Ma-qing Hua és Yann Ehrlacher előtt. A pontok számítására egy elég komplex módszert alkotott a WSC, akit érdekel, >> ide kattintva << bogarászgathatja ki.

Nektek mi a véleményetek az új formuláról?

Címlapkép: Clément Luck / DPPI Images / fiawtcr.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.