Botrány a TCR Europe-ban: adatlopással vádolja a Comtoyou-t a Target Competition, a belga csapat mindent tagad

Hatalmas botrány robbant ki a TCR Európa-kupa barcelonai szezonzáróján: a Target Competition adatlopással vádolta meg a bajnok Comtoyou Racinget, Jean-Michel Baert azonban tagadja a vádakat és helyreigazítást követel.

Alig ért véget a TCR Európa-kupa 2022-es idénye, máris egy óriási botránytól lett hangos a sajtó. A szezon utolsó napjának reggelén ugyanis a Target Competition kiadott egy hivatalos közleményt, amely szerint a csapatok bajnoki címét behúzó Comtoyou Racing illegálisan megszerzett információkra tett szert. A csapat vádja szerint egy Comtoyou mérnök ellopott egy bizalmas adatokkal feltöltött merevlemezt a Target boxából, melynek tartalmát aztán ismertette csapattársaival egy futam előtti értekezleten.

Az olasz istálló állítása szerint a Comtoyou birtokában van a Target 2022-es szezonban készült valamennyi fedélzetikamera-felvétele, amellyel jövőre is illegális előnyhöz juthatnak. A Target az eset miatt szigorú büntetést követel a rivális csapat részére, és amennyiben ez nem történik fel, készek jogi útra terelni az ügyet.

„A 2022-es TCR Europe szezon utolsó, barcelonai fordulójának hétvégéjén a Target Competition arról értesült, hogy egy rivális csapat ellopta a teljes szezon során készült fedélzetikamera-felvételeinket, beleértve azokat is, amelyek a téli teszteken készültek. Ez a csapat a Comtoyou Racing, melynek mérnöke az engedélyünk és tudtunk nélkül elvitte egy merevlemezünket, letöltötte az összes versenyzőnk bizalmas videóit, majd a futam előtti egyik értekezleten megosztotta azokat csapattársaival, így tisztességtelen versenyelőnyhöz jutottak” – áll a Target közleményében.

„A szóban forgó videók továbbra is a rivális csapat birtokában vannak, így szellemi termékünkkel a jövőben is illegális előnyt szerezhetnek. Véleményünk szerint ez a sportszerűtlen magatartás nem maradhat büntetlenül. Kedvező döntés nélkül meg kell vizsgálnunk a rendelkezésünkre álló jogi lehetőségeket.”

Óriási jogvita van kialakulóban! [fotó: TCR Europe]

A Target Competition csapatfőnöke, Andreas Gummerer a Touring Car Timesnak elmondta, péntek óta tudatában voltak az adathalászatnak, és először próbálták egymás között rendezni az ügyet, azonban sem a Comtoyou, sem az Audi Sport nem reagált a megkeresésükre. Később a Comtoyou csapatmenedzsere, François Verbist a paddockban nekiesett Gummerernek, szemtanúk állítása szerint rendkívül heves vita alakult ki kettejük között, melynek során Verbist többnyire nyomdafestéket nem tűrő szavakat használt. Gummerer állítása szerint a Comtoyou vezetése korábban megkérte őt, hogy ne hozzák nyilvánosságra az ügyet, a fent említett vita pedig azt követően játszódott le, hogy a Target mégis így tett.

Gummerer azt is elmondta, hogy az esetről tudomást szerzett a TCR Europe vezetése, valamint a TCR-formula mögött álló WSC Group is, azonban egyik szervezet sem foglalt állást. A Touring Car Times megszólaltatta a Comtoyou Racing csapatfőnökét, Jean-Michel Baert-ot is, aki nem kommentálta az ügyet. Később, már a futamok után a Comtoyou ugyancsak egy hivatalos közlemény formájában reagált a vádakra.

A Comtoyou Racing mindent vitt idén [fotó: TCR Europe]

„Vasárnap 13 órakor olvastuk a Target Competition által az Instagramon közzétett nyilatkozatot, amit aztán a Touring Car Times is lehozott. A Comtoyou Racing egyetlen esetben sem lopott el adatokat vagy videókat a Target Competitiontől, és semmilyen esetben sem utasítottuk el a megkeresésüket, hogy erről beszéljünk. Ezek az állítások egyszerűen hamisak és rágalmazóak.”

„Ezúton hivatalosan is kétségbe vonjuk a közleményben foglalt állításokat, és kérjük azok azonnali eltávolítását, valamint helyreigazítás azonnali közzétételét a Target Competition részéről. Követeljük fenti kéréseink tiszteletben tartását, ellenkező esetben 24 órán belül feljelentést teszünk a hatóságoknál rágalmazás és becsületsértés miatt” – áll a Comtoyou kiadványában.

A szezon tehát befejeződött, az igazi finomságok azonban még csak most kezdődnek. Ha megtudunk valami frisset, azt természetesen azonnal közöljük itt, vagy a Facebook oldalunkon.

Címlapkép: TCR Europe
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.