Elhunyt Dietrich Mateschitz

Gyászol a Red Bull: elhunyt Dietrich Mateschitz, a márka alapítója és társtulajdonosa.

Hosszan tartó, súlyos betegséget követően elhunyt Dietrich Mateschitz, a Nyugat-európai energiaital-univerzum elindítója. Mateschitz 1944. május 20-án született a mai Ausztria területén fekvő Sankt Marein im Mürztal városában. Édesanyja stájer, édesapja szlovén volt, de horvát felmenőkkel is rendelkeztek. A Bécsi Közgazdasági és Üzleti Egyetem elődjének számító Világkereskedelmi Főiskolára járt, 1972-ben szerzett diplomát. Közben rajongásig szerette az extrém sportokat, ami meghatározta későbbi munkásságát.

Első munkahelyén, az Unilevernél mosószerekkel foglalkozott, majd a Blendax nevű német kozmetikai céghez került. Épp Thaiföldön népszerűsítette az egyik fogkrémjüket, amikor felfedezte a Krating Daeng nevű üdítőitalt. Az ebben rejlő marketinglehetőségeket felfedezve alapította meg 1984-ben Chaleo Yoovidhyával a Red Bull GmbH-t, majd miután három évig fejlesztette és tökéletesítgette az italt, 1987-ben Ausztriában is elindította a márkát. A Red Bull hamarosan világpiaci vezető lett az energiaitalok között.

Cége az évek során rengeteg extrém sportolót, sportcsapatot támogatott, így például rengeteg szörfös, ejtőernyős, sziklamászó, vagy épp hegyikerékpáros versenyez a mai napig Red Bull színekben. A Red Bull számos futball- és jégkorongcsapatnak is névadója, így például a három magyar játékost is foglalkoztató Red Bull Leipzignak. Jelentős továbbá a vállalat szerepe a motorsportok terén is.

A Red Bull eredetileg a Sauber partnereként érkezett meg a Forma–1-be. Mateschitz volt a csapat többségi tulajdonosa, azonban 2001-ben megszakította együttműködését a svájci istállóval, amikor a Red Bull által támogatott Enrique Bernoldi helyett Kimi Räikkönent igazolták le. 2005-ben, a Jaguar Racing felvásárlását követően jelent meg önálló csapatként a Red Bull Racing, majd a következő évben megérkezett a junior csapat, a Scuderia Toro Rosso (ma Scuderia AlphaTauri) is.

Muszáj megemlítenünk továbbá az Osztrák Nagydíjak helyszínéül szolgáló pályát, a Red Bull Ringet is. A Forma–1-be még 1970-ben Österreichring néven megérkező aszfaltcsíkot később modernizálták, lerövidítették és 1997-től már A1 Ring néven szerepelt a versenynaptárban. Az évek alatt azonban a Forma-1 a pályát kinőtte, és noha voltak tervek egy teljes rekonstrukcióról, az anyagi források hiánya miatt a boxépület és a főtribün lebontása után a folyamat elakadt. Úgy tűnt, a pálya az enyészeté lesz, amikor Mateschitz megvásárolta és 70 millió euróért az egészet felújíttatta. Az új Red Bull Ring 2011-ben nyitotta meg kapuit.

Mateschitz emellett Ausztria egyik vezető társadalmi magazinjának, a Seitenblickének is a tulajdonosa volt, de mindezek ellenére mindig is elkerülte a celebéletet (például a legtöbb Forma–1-es futamot is csak tévén keresztül nézte, annak ellenére, hogy két csapata is volt). Ő volt továbbá a Red Bull saját kezelésében lévő Servus TV tulajdonosa is. Népszerű volt emellett extrém marketingstratégiáiról is, elég csak például Félix Baumgartner 2012. októberi ejtőernyős ugrására gondolni.

Dietrich Mateschitz hosszan tartó, súlyos betegséget követően, 2022. október 22-én hunyt el. Egyetlen fia volt, az 1993-ban született Mark. Vagyona a Forbes magazin szerint körülbelül 27,4 milliárd dollár (magyar ésszel szinte elképzelhetetlen 11 billió forint) volt.

Nyugodjon békében!

Címlapkép: Getty Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.