🇮🇹 FREC: Aron mindent megtett, de Dino Beganovic 2022 bajnoka!

Paul Aron minden tőle telhetőt megtett Mugellóban, de Dino Beganovic szombati 4. helye azt jelentette, hogy svéd bajnokot avatott idén a FREC-Alpine!

Az olaszországi Mugellóban befejeződött a Formula Regional European Championship by Alpine 2022-es szezonja. Mielőtt azonban rátérnék a hétvége eseményeinek tárgyalására, először szokás szerint lássuk, hogy az előző hétvége óta milyen változások történtek a mezőnyben!

  • Csapatot váltott Santiago Ramos, a mexikói pilóta átigazolt a KIC Motorsportstól az RPM istállóhoz.
  • Ramos helyére a KIC szabadkártyásként felfogadta a finn William Alatalót, aki idén 24 pontot gyűjtött az FIA F3-ban, tavaly pedig 11. lett a FREC-ben.

William Alatalo egy hétvége erejéig visszatért a FREC-be, de sok babér nem termett neki [fotó: Diederik van der Laan / Dutch Photo Agency]

A bajnoki címre még négyen voltak esélyesek: Dino Beganovic előnye 38 pont volt Mini-, 39 pont Paul Aron- és 47 pont Hadrien David előtt. Beganovic tehát tudta: ha a nyitóversenyen csak a legjobb négy között befut, akkor minden mástól függetlenül ő a szezon bajnoka. Ennek megfelelően versenyzett: a szombati időmérő edzésen a harmadik rajtkockát szerezte meg, a pole-pozíció csapattársáé, Aroné lett, míg a 2. helyről meglepetésre Victor Bernier rajtolhatott az FA Racing-es autóval. David csak 10.-, Mini 12. lett, így nekik lényegében elszállt az esélyük a bajnoki cím megszerzésére.

Az első futam rajtrácsa

Szombaton Aron tette a dolgát, kiválóan fogta meg a rajtot és hamar elkezdett magának előnyt kiépíteni. Beganovic a rajtnál megtámadta Bernier-t, de nem tudott előzni és inkább besorolt mögé, hátrébb pedig Dufek, Fornaroli, Capietto, Bortoleto és Haverkort sorakoztak. Mini és David is megkezdték a felzárkózást, közülük az olasz tűnt gyorsabbnak, az 5. körben szenzációs manőverrel előzte meg ellenfelét. Mini száguldása és bajnoki reményei néhány körrel később Gabriel Bortoleto mögött értek véget, a két pilóta ütközött, mindketten kiestek és jöhetett a biztonsági autó.

Ez némileg felrázta az amúgy meglehetősen unalmas futamot, az újraindítás után ugyanis Dufek megelőzte Beganovicot, aki így már a 4. helyen haladt, ami az utolsó olyan pozíció volt, amely még alkalmas neki a bajnoki cím bebiztosításához. Az utolsó körben már Fornaroli is elkezdte támadni Beganovicot, de a 4. hely igazából nem forgott veszélyben, a svéd-bosnyák így a Formula Regional European Championship negyedik szezonjában a harmadik premás bajnok lett, biztosítva a helyét jövőre az FIA Formula–3-ban.

Aron simán kontrollálta az újraindítást, majd magabiztos győzelmet aratott, Bernier idei legjobb eredményét érte el, és Dufek is az utolsó öt versenyen már harmadszor állhatott fel a dobogóra. Beganovic és Fornaroli kettőse mögött Haverkort végzett a 6. helyen, majd Capietto, David, Dürksen és van Hoepen következtek. Révész Levente 25. lett.

Az első futam végeredménye

Itt nézhető vissza az első futam

Vasárnap Bortoleto szerezte meg a pole-pozíciót Dufek előtt, Mini a 3. helyről rajtolhatott, Beganovic pedig a 4. helyre kvalifikált. Némi meglepetésre bekerült a legjobb tízbe Tangavelou, aki 6. lett, míg Aron csak a 8. lett saját csoportjában, ami egy 16. rajthelyezést eredményezett számára.

A második futam rajtrácsa

A rajtnál igazán drámai változások nem történtek, Bortoleto megtartotta a vezetését, Mini azonban az első kanyar külső ívén meg tudta előzni Dufeket, így ő lépett előre az első számú üldözővé. Az olasz tudta: ha a gyenge időmérőt futó Aron nem tud pontot szerezni, ő pedig nyer, akkor megszerzi a bajnoki 2. helyet, ami licenszpontok tekintetében nagyon nem utolsó szempont.

Mini tapadt Bortoletóra, miközben Aron is egyre feljebb egerészte magát, néhány körön belül már a 12. helyen haladt, két pozíciónyira a pontszerzéstől és a biztos ezüstéremtől. Eközben a 6. körben Mini a célegyenesben rátapadt a push-to-pass gombra, elszáguldott Bortoleto mellett, így Aron lépéskényszerbe került. Az olasz hamar meglógott az élen, előnye azonban a 11. körben a semmibe veszett, ekkor ugyanis két FA Racing-es csapattárs, Braschi és Bernier ütköztek, így jöhetett a biztonsági autó.

Mini tökéletes rajtot vett és tulajdonképpen sima győzelmet aratott Bortoleto előtt, a brazil már nem tudott veszélyt jelenteni rá. Aron a végén még Boyát megelőzte, ezzel a 11. helyen ért célba, ami azt eredményezte, hogy Mini elcsípte a tabella 2. helyét az észt orra elől! Beganovic már a rajtnál megelőzte Dufeket, majd magányos versenyt futva bekocogott a 3. helyen. Dufek számára a 4. hely is az újoncok értékelésének megnyerését jelentette volna, a svájci azonban az újraindításnál a Daviddel való csatározás közben lesodródott a pályáról, további két helyet bukott, így csak 7. lett. A rookie championshipet így viszont Fornaroli nyerte meg! Révész Levente kiesett.

A második futam végeredménye

Itt nézhető vissza a második futam

A bajnokságok végeredménye*:

versenyzőcsapatpontszám
1.Dino BeganovicPrema Powerteam282
2.Gabriele MiniART Grand Prix242
3.Paul AronPrema Powerteam241
4.Hadrien DavidR-ace GP224
5.Kas HaverkortVan Amersfoort Racing187
6.Gabriel BortoletoR-ace GP176
7.Michael BelovMP Motorsport93
8.Leonardo FornaroliTrident83
9.Joshua DufekVan Amersfoort Racing79
10.Mari BoyaART Grand Prix,
MP Motorsport
69
Az egyéni bajnokság első tíz helyezettje

Révész Levente nem szerzett pontot, legjobb eredménye a barcelonai hétvége első futamán szerzett 14. helye. A magyar pilóta a bajnokságban a 28. helyen végzett, az egész szezont futó pilóták közül három versenyzőtársát tudta megelőzni.

csapatpontszám
1.Prema Powerteam531
2.R-ace GP421
3.ART Grand Prix315
4.Van Amersfoort Racing266
5.Trident136
6.MP Motorsport133
7.Arden Motorsport94
8.FA Racing by MP22
9.Race Performance Motorsport16
10.Monolite Racing12
11.KIC Motorsport0
12.G4 Racing0
A csapatok bajnokságának végeredménye

versenyzőcsapatpontszám
1.Leonardo FornaroliTrident83
2.Joshua DufekVan Amersfoort Racing79
3.Sebastian MontoyaPrema Powerteam44
4.Joshua DürksenArden Motorsport40
5.Tim TramnitzTrident36
6.Sami MeguetounifMP Motorsport21
7.Victor BernierFA Racing by MP20
8.Roman BilinskiTrident17
9.Owen TangavelouG4 Racing,
Race Performance Motorsport
15
10.Laurens van HoepenART Grand Prix15
Az újoncok értékelésének első tíz helyezettje

*: A bajnokságok végeredménye jelenleg még függőben van, a Prema Powerteam ugyanis a franciaországi hétvégén fellebbezett Dino Beganovic kizárása ellen, a bizottság továbbra sem hozott döntést.

A szezon többi hétvégéjének összefoglalója:

Ez volt tehát a Formula Regional European Championship by Alpine 2022-es idénye! Remélem, Ti is élveztétek és ha 2023-ban esetleg néhány név felbukkan magasabb kategóriákban, akkor emlékezni fogtok, hogy igen, őt már láttam valahol!

Ami a jövőt illeti, Aront és Beganovicot a Prema biztosan viszi az F3-ba, Bortoletót pedig a Trident szerződtette le. A napokban egy kétnapos tesztet is rendeztek a FREC mezőnye számára Mugellóban, ahol némileg körvonalazódott, hogy hogyan nézhet ki a 2023-as mezőny, ennek a részleteiről a Formula Scout oldalán olvashattok.

Címlapkép: Sebastiaan Rozendaal / Dutch Photo Agency
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.