Az Alpine sikeresen fellebbezett, Alonso visszakapta a 7. helyét

Az FIA először elutasította, majd mégis helyt adott az Alpine keresetének, Fernando Alonso így visszakapta az Amerikai Nagydíjon megszerzett 7. helyét!

Fernando Alonso a 7. helyen ért célba az Amerikai Nagydíjon, a futamot követően azonban a Haas óvása alapján harmincmásodperces időbüntetést kapott. Günther Steiner legénysége azt sérelmezte, hogy Alonso autója a Stroll-lal történt ütközést követően veszélyes volt a többi pilótára, a leszakadó visszapillantó tükör sérülést okozhatott volna valakinek, és kettő visszapillantó nélkül egyébként sem felel meg az autó a Technikai Szabályzatnak. Alonso ezzel kikerült a pontszerzők közül.

Az Alpine azonnali közleményben reagált a történtekre, melyben három érvet hoztak fel arra, hogy miért nem értenek egyet a büntetéssel. Az első, hogy a futam során nem kaptak fekete-narancssárga zászlós figyelmeztetést. A második, hogy a versenyt követően az FIA technikai delegáltja szabályosnak minősítette az autót, a harmadik pedig – a lényeg –, hogy a Haas 24 perccel a rendelkezésre álló határidő letelte után nyújtotta be az óvását. A szabályok értelmében így a versenybíróknak el sem szabadott volna azt bírálni, hanem azonnal vissza kellett volna utasítani. Mindezekre tekintettel az Alpine ugyancsak óvott. A Haas egyébként állította, hogy az FIA a szokásos 30 perc helyett ezúttal egy órát adott nekik, mert szerintük fél órán belül lehetetlen egy óvást benyújtani.

A meghallgatást magyar idő szerint péntek éjjel 1 órára tűzték ki Mexikóvárosban. Az FIA először elutasította az Alpine óvását, melynek fő indoka az volt, hogy a Nemzetközi Sportkódex nem teszi lehetővé az óvást a versenybírók által kiosztott ítéletekkel szemben. Az Alpine mindazonáltal élt felülvizsgálati jogával és fellebbezett, továbbra is arra hivatkozva, hogy a Haas lekéste a határidőt az óvással. Az Alpine felhozta továbbá a „lehetetlen” szó (amelyet a Haas használt) Oxford Dictionary-ben szereplő definícióját is annak bizonyítására, hogy a Haasnak igenis lett volna lehetősége fél órán belül óvni, hiszen a szabályok értelmében akár kézzel írt beadványt is elfogad az FIA.

A felmerült új körülmények és bizonyítékok ismeretében az FIA végül helyt adott az Alpine fellebbezésének, így a Haas eredeti óvását semmissé tette, Fernando Alonso pedig visszakapta a 7. helyét. A Vettel–Magnussen párost ennek megfelelően a 8-9. helyen rangsorolják, az utolsó pont Tsunodát illeti, Esteban Ocon pedig a top tízen kívülre csúszott. Az Alpine közleményben reagált az ítéletre, melyben leszögezték, hogy üdvözlik az FIA döntését.

Címlapkép forrása: MakFormula1 – Formula-1 Image Story
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.