Bejelentették a hölgyek új együléses bajnokságát, az F1 Academy-t

F1 Academy néven jövőre új, hétfordulós bajnokság indul öt csapattal, kizárólag hölgyek számára!

A W Series szingapúri hétvégéjén merült fel először a hír a paddockban, hogy a széria komoly adósságállományt halmozott fel. Több szponzor is elpártolt a sorozat mellől, a csapatoknak csökkentett személyzettel kellett Szingapúrba utaznia, a késedelmes kifizetések miatt pedig a bajnokság jövője is veszélybe került. Hamarosan meg is született a döntés, bejelentették ugyanis, hogy a W Series hosszú távú jövőjének biztosítása érdekében a szezonból hátralévő három futamot lefújják, így Jamie Chadwicket kihirdették bajnoknak.

A W Series jövőjét azóta sem sikerült tisztázni, az F1 azonban régóta dolgozik azon, hogy egy új szériát indítson, amely illeszkedik az F1-F2-F3 ranglétrába, és a W Series-nél hatékonyabban segít a hölgyeknek eljutni a Forma–1-ig. Ennek részleteit az Abu Dhabi Nagydíj pénteki napján Stefano Domenicali be is jelentette: öt F2-es és F3-as csapat részvételével, csapatonként három autóval indul 2023-ban az F1 Academy! Az új bajnokság első évada hétfordulós lesz, hétvégenként három versennyel. Az autók az olasz Tatuus cég Formula–4-es specifikációjú, T-421-es kódjelű, négyhengeres, turbófeltöltős, 165 lóerős gépei lesznek, Pirelli abroncsokkal és Autotecnica erőforrásokkal. Az új széria promótere Bruno Michel lesz, aki az F2-t és az F3-at is irányítja.

Az F1 Academy célja, hogy maximalizálja a fiatal hölgy versenyzők lehetőségeit annak érdekében, hogy a motorsport legmagasabb szintjét érjék el, illetve hogy a jelenleg gokartozásban vagy más utánpótlás kategóriákban szereplő fiatal hölgyek olyan alapvető tapasztalatokra tehessenek szert, ami nélkülözhetetlen az F1 nevelőpiramisában való részvételhez. Ennek érdekében az F1 valamennyi csapat költségeit autónként 150 ezer euróval támogatja.

Az F1 tehát felismerte, hogy a fiatal hölgyek nem rendelkeznek annyi versenyzői tapasztalattal, mint az azonos korú férfitársaik. Ennek az űrnek a betöltése lesz az F1 Academy fő célkitűzése, a teszt- és versenyzési lehetőség mellett pedig a fiatal hölgyek azáltal is fejlődhetnek, hogy olyan profi csapatokkal dolgozhatnak együtt, amelyek a fiatal versenyzők kineveléséről ismertek.

Címlapkép forrása: W Series hivatalos Twitter oldala
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.