🇦🇪 F2: Lawson simán nyerte a sprintversenyt, élesedik a helyzet összetettben

Nem ez volt minden idők legjobb Formula–2-es versenye, de az eredményeknek köszönhetően alaposan összerázódott a tabella, aminek Logan Sargeant örül a legkevésbé…

Miután a tegnapi időmérő edzésen a 10. helyen végzett, Richard Verschoor kezdhette az élről a szombati Formula–2-es sprintversenyt Abu Dhabiban. A holland mellől Liam Lawson rajtolhatott, aki még versenyben van egy előkelő összetett helyezésért, a piros lámpák kialvása után viszont nem tudott előzni, Verschoor maradt az élen. Hátrébb a szuperlicensz-pontokért küzdő Logan Sargeant azonnal megpróbálta maga mögé utasítani Dennis Haugert, azonban nem járt sikerrel, sőt az összetömörödött mezőnyben visszacsúszott egészen a 9. pozícióig. Théo Pourchaire ugyancsak sikertelenül próbálkozott, még neki is koccant Jack Doohan autójának, ezt kihasználva pedig Roy Nissany és Felipe Drugovich is elmentek mellettük.

Nem úsztuk meg baleset nélkül sem a rajtot: Enzo Fittipaldi és Jehan Daruvala ütköztek, mindkét pilóta a Tecpro-falban kötött ki. Az egyértelmű veszélyhelyzet ellenére a versenyirányítás nagyon sokáig kivárt, végül a becsapódás után majdnem egy perc eltelt, mire a piros zászlót bemutatták.

A javítások elvégzése után a 3. körben indulhatott újra a futam, méghozzá repülőrajttal. Verschoor jól eljött, Sargeantet pedig – aki visszakapta a 6. helyét – azonnal nyomás alá helyezte Doohan, az amerikait egy elfékezés is hátráltatta. Hátrébb Frederik Vesti előzte a gumik melegítésével látványosan küzdő Ayumu Iwasát.

Az élen Verschoor sem tudta lerázni Lawsont a DRS-távolságból, az új-zélandi folyamatosan nyithatta a hátsó szárnyát. Lawson a 10. körben egy bátor bevetődéssel meg is előzte a tridentest, aki ugyan megpróbált visszatámadni a 9-es kanyarban, de nem sok esélye maradt. Lawsont innentől kezdve nem lehetett megállítani, folyamatosan növelte előnyét és végül majdnem nyolcmásodperces előnnyel húzta be idei negyedik győzelmét.

A hosszú DRS-vonatban sokáig nem történtek érdemleges események, a futam utolsó harmadára azonban többen elkoptatták az abroncsaikat, így szemtanúi lehettünk néhány szép előzésnek. Az élmezőnyből a legjobban Hauger szenvedett, akit a második DRS-zónában utasított maga mögé Drugovich, majd a brazil bajnokhoz méltó teljesítményt nyújtva hamar utolérte az egész futamon remekül autózó Amaury Cordeelt, és végül őt is megelőzte.

Hauger és Cordeel ezután egymással is összecsaptak. A norvég először elfékezte magát a hosszú egyenes végén, ami miatt vissza kellett adnia a pozíciót, de később sikeresen végrehajtotta az előzést.

A hátsóbb régiókban történt egy ütközés is. A visszatérő Juan-Manuel Correa próbálta előzni Marino Satót, azonban elfékezte magát és nekiütközött a japán autójának. A leintést követően a versenybírók megvizsgálták az esetet, és úgy ítélték meg, hogy Correa volt a felelős, aki emiatt kapott egy ötmásodperces időbüntetést.

A zavartalan győzelmet arató Lawson mögött Verschoor és Drugovich végeztek dobogós helyen, míg Hauger a futam késői szakaszában bemutatott előzésének köszönhetően újra 4. lett. Az utolsó négy futamon harmadszor szerzett pontot Cordeel, aki ezúttal 5. lett, őt követte az élete legfontosabb hétvégéjét teljesítő Sargeant, majd Doohan és Nissany következtek.

Érdemes még megemlíteni Tatiana Calderónt: a kolumbiai versenyzőhölgy körönként átlagosan mindössze másfél-két másodperccel volt lassabb a közvetlenül előtte haladóknál, a győztes Lawsontól pedig húsz kör alatt 74 másodpercet sikerült kapnia. Nem biztos, hogy ebbe a mezőnybe való…

A szezon utolsó futama előtt a bajnokságban 2. helyen álló Pourchaire épp 26 ponttal előzi meg Sargeantet, tehát ha az amerikainak nagyon összeállnak a dolgok, akár még az év végi ezüstöt is elcsípheti. A Forma–1-es szuperlicenszet jelentő 6. hely fölött 12 ponttal áll Sargeant, a 6-7. helyen viszont holtverseny van Fittipaldi és Daruvala között, nagyon érdekes küzdelemre van tehát kilátás.

versenyzőpontszám
3.Logan Sargeant138
4.Liam Lawson134
5.Jack Doohan128
6.Jehan Daruvala126
7.Enzo Fittipaldi126
8.Frederik Vesti117
9.Ayumu Iwasa116
Verseny az összetett bronzéremért

A főverseny vasárnap, magyar idő szerint 10 órakor rajtol.

Címlapkép: Formula 2 / FOM
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.