🇦🇪 F2: Iwasa nyerte a szezonzárót, megvan Sargeant szuperlicensze

Ayumu Iwasa győzelmével ért véget a 2022-es Formula–2-es bajnokság, míg Logan Sargeant az összetett bronzot elbukta ugyan, de megvan a szuperlicensze!

A vasárnapi F2-es főverseny legnagyobb tétje az volt, hogy a Williams F1-es csapatához korábban feltételesen bejelentett Logan Sargeant meg tudja-e szerezni a szuperlicenszhez szükséges összetett 6. helyezést.

Az első sorból rajtoló DAMS-páros, Iwasa és Nissany közül utóbbi kapta el jobban az indítás pillanatát, a japán azonban végül mégis meg tudta tartani az első helyet. Mögéjük Drugovich zárkózott fel, míg Pourchaire szélesen fordult az első kanyarban, így elment mellette Hauger. A 6-os kanyarban a carlinos csapattársak futottak össze, Lawson előzte Sargeantet, míg a 9-esben Boschung pördült meg és fullasztotta le autóját, kikényszerítve egy virtuális biztonsági autót. Az újraindítást követően Pourchaire szinte azonnal megelőzte Haugert, Drugovich pedig Nissany-t, némileg átrendeződött tehát az élmezőny.

A lágy gumikon rajtolók közül Hauger és Lawson kezdték a boxkiállásokat a 8. körben, az új-zélandi meg is előzte a Premától búcsúzó ellenfelét. Eközben Pourchaire támadta Nissany-t a DRS-sel, sikertelen előzési kísérletét követően pedig a kör végén követte Iwasát a boxba. Lawsonnak működött az elévágás, hiszen Pourchaire elé tért vissza, sőt a gumik felmelegítésével küzdő franciát a pályán Hauger is vissza tudta előzni.

A következő adag kerékcserés Drugovich, Sargeant és Nissany voltak. A bajnoknak sikerült Lawson elé visszatérnie, de csak időlegesen, az üzemmeleg gumikon az új-zélandi őt is megelőzte, így teoretikusan már a 2. helyen haladt. Nissany és Sargeant a Hauger–Pourchaire páros mögé tértek vissza, akik tovább folytatták a küzdelmet, a francia a 21. körben előzte meg végleg a 9-es kanyarban hibázó tavalyi F3-as bajnokot.

A 10. körben Doohan örökölte meg a vezetést, miután ő közepes gumikkal startolt, míg az elméleti . vezetést birtokló Iwasa a 7. helyen haladt, a nyomában Drugovichcsal. Doohan végül mindenki másnál későb, a 26. körben állt ki kerékcserére, és a pályán az 5. helyre térhetett volna vissza, Hauger elé, csakhogy a bal-első kerekét rosszul rögzítették. Az abroncs a boxkijáraton lerepült, Doohan kiállt, a VSC pedig ismét jöhetett.

Az utolsó néhány körre Drugovich ismét Iwasa DRS-távolságán belülre került, miközben Sargeant végre-valahára meg tudta előzni Nissany-t és feljött a 6. helyre. Drugovich minden addiginál korábban támadta Iwasát, a brazil még az utolsó körben is előzni próbált a 9-es kanyar külső ívén, Iwasa azonban kitartott és megszerezte idei második futamgyőzelmét! Mögöttük Lawson futott be harmadikként, majd jó alaposan lemaradva következett a Hauger–Sargeant–Cordeel–Nissany–Verschoor–Vips–Armstrong vonat. Pourchaire 4 körrel a vége előtt műszaki hiba miatt kiesett.

A bajnokságok végeredménye:

A szezon ezzel befejeződött, szerdán még rendeznek egy tesztet Abu Dhabiban, versennyel pedig legközelebb tavasszal jelentkezik a Formula-2!

Címlapkép: Dutch Photo Agency
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.