🇦🇪 F2 TESZT: Martins zárta az élen 2022-t

Lezárult a Formula-2 2022-es idénye, a három napon át tartó teszten pedig a friss F3-as bajnok Victor Martins érte el a legjobb eredményt.

Az abu dhabi szezonzáró után a háromnapos tesztet rendeztek a Formula–2-es mezőny számára a Yas Marina Circuiten. A november 23-tól 25-ig tartó gyakorláson a csapatok naponta kétszer három órát kaptak a körözésre, autónként összesen öt szett közepes és három szett lágy keverékű gumi állt összesen rendelkezésre. A teszt által nagyjából elkezdett körvonalazódni a jövő évi mezőny, hiszen a csapatok többsége már 2023-as versenyzőit ültette autóba, a bejelentett felállással még nem rendelkező istállók pedig vélhetően leendő pilótáiknak szavaztak bizalmat.

csapatokversenyző #1versenyző #2
MP MotorsportDennis HaugerJehan Daruvala
CarlinEnzo FittipaldiZane Maloney
ART Grand PrixVictor MartinsThéo Pourchaire
PREMA RacingFrederik VestiOliver Bearman
Hitech Grand PrixIsack HadjarJak Crawford
DAMSArthur LeclercAyumu Iwasa
Virtuosi RacingJack DoohanAmaury Cordeel
Charouz Racing SystemRoy NissanyBrad Benavides
TridentRoman StaněkClément Novalak
Van Amersfoort RacingRichard Verschoor (kedd, szerda)
Juan-Manuel Correa (csütörtök)
Rafael Villagómez (kedd, csütörtök)
Juan-Manuel Correa (szerda)
Campos RacingKush MainiRalph Boschung
A tesztfelállás, kiemelve a jövő évre már szerződéssel rendelkező pilóták

A Prema új párosa, Vesti és Bearman

Szerdán egy csendes első fél órát követően kezdtek el felpörögni az események, Boschung első legjobb idejét Iwasa, majd Doohan és Vesti is megdöntötték, aztán Hauger lett az első, aki bement 1:37 alá. A norvég 1:36.821-gyel maradt is az élen a délelőtti szakaszban, megelőzve Doohant és Verschoort, míg az újoncok közül Martins volt a legjobb, aki 5. lett. Délelőtt háromszor került elő a piros zászló: Fittipaldi és Maini műszaki hiba miatt gurultak félre, de később mindketten folytatni tudták a körözést, nem úgy Benavides, aki programjának egy ütközés vetett véget.

Délután többen javítani tudtak idejükön, majd ahogy elkezdett hűlni az idő, mindenki még bátrabb lett. Hauger szinte ezredre pontosan megautózta a délelőtti idejét, sőt később meg is javította azt, és úgy tűnt, ismét a leggyorsabb lehet, az utolsó tíz percbe érve azonban Verschoor átvette a vezetést. A holland 1:36.395-tel nyert, mindössze három ezreddel verve a premás Vestit. Haugert a végén még Bearman is megverte, a norvég így egy 4. hellyel zárta a napot. Délután két piros zászló volt, Staněk és Crawford volt a két “vétkes”.

Az első nap végeredménye

Kedden délelőtt újra az MP Motorsport volt a kezdeményező, ezúttal viszont nem Hauger, hanem Daruvala volt a gyorsabb. Az indiai nagyon hamar már 1:36 elejében autózott, az első óra végén azonban Martins balesete miatt előkerültek a piros zászlók. Az újraindítás után Doohan lett az első, aki bement 1:35-be, ezzel maradt is az élen a délelőtti session végéig az ausztrál, megelőzve Daruvalát és Iwasát. A meglepetést a Campos pilótái szolgáltatták, Boschung a 4.-, az újonc Maini pedig a 6. helyre hozta be az autót.

A délutáni felvonás első felében többnyire hosszabb etapokkal próbálkoztak a csapatok, a kitartó körözgetést félidőben Maini és Doohan ütközése szakította meg, ami miatt szükség lett a piros zászlóra. Vesti szinte végig az élen állt, és könnyen lehetett volna PREMA 1-2 is, Iwasa azonban a végén szétválasztotta a két piros autót. A 4. helyre Leclerc jött be, majd Maloney, Novalak, Nissany és Benavides következtek. Délután egyébként több mint a mezőny fele ötven kör fölött teljesített, a legszorgosabb Pourchaire volt 67 körrel.

A második nap végeredménye

Az utolsó napnak rögtön az elején Victor Martins állt az élre egy 1:36.3-as idővel, először Leclerc tudta őt megverni, majd Nissany, az izraeli ment be először 36 alá. Az első óra végén Pourchaire állt az élre, majd ismét csapattársa, Martins vezette a sort, a francia 1:35.908-as ideje végül az egész nap, sőt az egész teszthét legjobb idejének bizonyult. Tőle mindössze 27 ezreddel maradt el Doohan, de még Pourchaire és Nissany is egy tizeden belül végeztek. A délelőtt egyetlen megszakítását Bearman okozta, miután lekoccolta a Tecpro-falat a 13-as kanyarban.

Délután a csapatok főként hosszabb etapokat teljesítettek és a boxkiállásokat gyakorolták, ennek volt köszönhető, hogy Novalak egy 1:37.2-es idővel egészen az utolsó fél óráig az élen állt. A franciát később négy tizeddel megverte Maini, kettejük közé pedig a végén még Villagómez is beférkőzött, az egész teszthét időeredmények szempontjából legkevésbé releváns sessionjét tehát Kush Maini nyerte. Délután két alkalommal volt piros zászló: először Maloney ért a falhoz a 14-es kanyarban, később pedig Nissany autója állt meg.

A harmadik nap részletes eredményei

Ez volt tehát a Formula-2 2022-es idénye, a mezőny legközelebb február 14-én, Bahreinben tesztel. Mindenkinek köszönjük az egész éves megtisztelő figyelmet, tavasszal folytatjuk, a legfrissebb hírekért pedig kövessétek social felületeinket!


Címlapkép forrása: fiaformula2.com
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.