Lemondott Mattia Binotto

Vége a hetek óta tartó találgatásoknak: Mattia Binotto elhagyja a Ferrari csapatvezetői posztját!

Az Abu Dhabi Nagydíj óta terjedt a hír a nemzetközi sajtóban, miszerint Mattia Binotto elhagyni készül a Ferrari csapatvezetői székét. Szinte minden kisebb-nagyobb hírportál beszámolt az értesülésekről, az olasz istálló pedig eleinte határozottan tagadta a híreszteléseket. Végül kedden délelőtt megérkezett a hivatalos bejelentés: Binotto december 31-ével elhagyja posztját, a Ferrari pedig reméli, hogy még az év vége előtt ki tudják nevezni az új csapatfőnököt.

Mattia Binotto 1969. november 3-án született a svájci Lausanne-ban, olasz szülőktől, ő maga is olasz nemzetiségű. A Lausanne-i Műszaki Egyetemen szerzett mérnöki diplomát 1994-ben, aztán a Modenai Egyetemen gépjármű-mérnöki képesítést szerzett. 1995-ben csatlakozott a Scuderia Ferrari motorfejlesztési részlegéhez, komoly szerepet játszva a kétezres évek első felének sikereiben. 2013-ban a motorfejlesztési részleg vezetője lett, majd 2016-ban átvette a műszaki főigazgatói szerepkört. 2019-ben csapatfőnökké nevezték ki, az azóta eltelt négy idény során az istálló összesen hét futamgyőzelmet szerzett, 2022-ben 2. lett az egyéni és a konstruktőri pontversenyben is.

Elsőként a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíj hetén merült fel a sajtóban, hogy Binotto helye veszélyben lehet a Ferrari élén. A híreknek az adott alapot, hogy az olasz szakembernek köztudottan több nézeteltérése is volt a Ferrari ügyvezető elnökével, John Elkann-nal, illetve a 2022-es idény folyamán tapasztalt sorozatos megbízhatósági és stratégiai hibák miatt Charles Leclerc bizalma is megingott a csapat iránt. A Ferrari eleinte tagadta a híreszteléseket, miközben a sajtó a leggyakrabban Fréderic Vasseur és Andreas Seidl nevét emlegette, mint lehetséges utód.

Emellett felmerült a Haasnál “kölcsönben” lévő technikai igazgató, Simone Resta, valamint a Ferrari GT-programjának élén álló Antonello Coletta is, de egyes hírek szerint a cégcsoport jelenlegi ügyvezető igazgatója, Benedetto Vigna venné át megbízott csapatfőnökként a versenyrészleg irányítását. Később olasz lapok már azt is tudni vélték, hogy Binottóval együtt a versenyigazgató Laurent Mekies, valamint a vezető stratéga Inaki Rueda is távozik év végén a Scuderiától.

„Az ezzel járó sajnálattal együtt úgy döntöttem, hogy lezárom az együttműködésemet a Ferrarival. Azzal a derűvel távozom egy általam kedvelt cégtől, amelynek 28 éve vagyok a tagja, abból a meggyőződésből fakadó derűvel, hogy mindent megtettem a kitűzött célok elérése érdekében. Kilépek egy egységes és növekvő csapatból. A Ferrari egy erős csapat, biztos vagyok benne, hogy készen áll a legmagasabb célok elérésére, amihez minden jót kívánok a jövőben. Nagyon nehéz döntés volt, de úgy gondolom, hogy helyesen jártam el. Szeretnék köszönetet mondani a Gestione Sportiva minden emberének, akik segítettek utam során, amely út nehézségekkel, de egyben nagy elégedettséggel is járt” – fogalmazott Binotto.

Powered by Poll Maker

Az még egyelőre nem ismert, hogy Binotto hol folytatja pályafutását, mindenesetre sajtóhírek szerint rögtön négy csapat is állást ajánlott neki (nem feltétlenül csapatfőnöki pozícióban), köztük az Alpine, az Aston Martin, és egy meg nem nevezett top istálló.

Címlapkép: FIA
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.