Ő volt minden idők legrosszabb Forma–1-es versenyzője?

Általában rendkívül tehetségesnek számít az, aki elkezd versenyezni, majd három év múlva már hivatalos versenyhétvégén Forma–1-es autót vezethet. Nem ez a helyzet Chanoch Nissany-val, aki minden idők egyik legrosszabb versenyzőjeként vonult be a sportág történelmkönyveibe.

Az izraeli-magyar kettős állampolgárságú üzletember, Chanoch Nissany 38 évesen, 2002-ben kezdett el kedvtelésből autóversenyezni a magyar OB-n. Első szezonjában rögtön 2. helyezést ért el, majd második próbálkozásra bajnok lett a Szász Motorsport Coloni CN-98-asával. 2003-tól már nemzetközi sorozatokba is befizette magát, indulhatott például a FIA CEZ vagy a World Series by Renault néhány futamán is.

2004-ben megvédte címét a magyar bajnokságban, emellett pedig a Coloni Motorsport három hétvégén lehetőséget biztosított neki a nemzetközi Formula–3000-es bajnokságban (a mai Formula-2 elődje). Nissany a Hungaroringen és Spa-Francorchamps-ban kiesett, Monzában pedig a 12. helyen végzett. Eközben már Forma–1-es teszteket is folytatott a Jordannel és a Minardival, végül utóbbival kötött tesztpilótai szerződést 2005-re.

Nissany első F1-es tesztje előtt [fotó: Jordan Grand Prix]

Első F1-es tesztjén, Silverstone-ban egyébként Nissany 12 másodperccel ment lassabban, mint a legjobb időt elérő Kimi Räikkönen, első minardis fellépése alkalmával, Misanóban pedig csak a mindössze öt kört teljesítő Jeffrey van Hooydonkot és a hat kört futó Patrick Huismant tudta megverni, a győztes Christijan Alberstől több mint három másodperccel maradt el. 2005 elején további teszteket folytatott a Minardival Misanóban, egyik alkalommal hat kör alatt ötször pördült meg, kétszer piros zászlót okozva.

Számos további teszt után szponzorai végül meggyőzték a Minardi csapatfőnökét, Paul Stoddartot, hogy a Magyar Nagydíj első szabadedzésén adjon lehetőséget Nissany-nak. A neves alkalomra végül napra pontosan a versenyző 42. születésnapján, 2005. július 29-én került sor a Hungaroringen, ezzel ő lett a Forma-1 történetének első izraeli versenyzője, aki hivatalos versenyhétvégén autóba ülhetett.

Az edzés hamarabb véget ért, mint azt bárki gondolta volna. Nissany néhány kör után visszatért a boxba, arra panaszkodva, hogy túl sok az autó tapadása. Alighanem ő az egyetlen a Forma-1 történetében, aki ilyet sérelmezett, főleg egy Minardiban ülve… Nissany végül visszatért a pályára, hogy aztán a 4-es kanyarban kicsússzon és a sóderágyban ragadjon. Megpróbáltatásai ezzel még mindig nem értek véget, ugyanis nem tudta, hogy hogy kell leszedni a kormányt, így nem tudott kiszállni és az autóban ülve várta meg, amíg a daru kiemeli a bukótérből.

Nissany a 2005-ös Magyar Nagydíj szabadedzésén [fotó: Sutton Images]

Egyetlen Forma–1-es szabadedzésén Nissany végül a 23. helyen végzett, 13 másodperccel elmaradva a legjobb időt futó Alexander Wurztól és több mint héttel a vele azonos autóban ülő Christijan Albers – Robert Doornbos párostól. A Magyar Nagydíjat követően Nissany további privát teszteket teljesített a Minardi csapatával, majd eltűnt a nemzetközi motorsport színteréről. Nick Heidfeld a következőképp vélekedett versenyzőtársáról:

„Aki olyan lassú, mint Nissany, annak nem szabadna Forma–1-es autóban ülnie. Nagy kockázatot jelent a pályán, veszélyezteti a többi versenyzőt is.”

2005-ben Nissany a Minardinál betöltött szerepei miatt a magyar OB több fordulóját is ki kényszerült hagyni, így végül hat ponttal lemaradt a címről. 2006-ban azonban visszaszerezte a koronát, amit a következő évben meg is védett, 2009-ben pedig még egy utolsó titulust is begyűjtött. Manapság Budapesten, az üzleti életben tevékenyedik, valamint fia, Roy pályafutását egyengeti.

Címlapkép: Sutton Images
Facebook | Messenger
Twitter
Reddit
WhatsApp
Email

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.